مقدار سیمان در ملات های مختلف ساختمانی چقدر است؟ اگر ما کارگران یا مهندسان یک پروژه هستیم، باید توانایی محاسبه تعداد مواد مورد نیاز در ساخت و ساز را داشته باشیم تا بتوانیم برنامه ریزی کنیم و کار را به نحو احسن انجام دهیم. در اینجا نحوه محاسبه میزان سیمان در ملات مختلف برای مصارف آجر کاری، بلوک چینی و… را با یک مثال عملی شرح خواهیم داد.
پیشینه استفاده از ملات در دیوارچینی
مردم از آجر و بلوک سبک برای ساخت و ساز ساختمان ها استفاده می کنند از ملات نیز به عنوان اتصال دهنده بهره می گیرند و هنوز استفاده از مصالح نوین ساختمانی نظیر چسب بلوک و… جهت اتصال مصالح دیوارچینی به یکدیگر، شناخته و جا نیفتاده است.
در قدیم عموما از ملات گل به عنوان اتصال دهنده در دیوارکشی استفاده می شد به مرور زمان ملات آهک وارد کار شد و سپس ملات سیمان با آهک استفاده می شد و در نهایت ملات سیمان با ماسه و… به عنوان اتصال دهنده ثابت کار دیوارچینی به کار بسته شد. اما مواد مختلف این اتصال دهنده پرکاربرد به چه نسبتی با هم ترکیب می شوند و میزان سهم سیمان از این نسبت چقدر است؟
حتما ببینید: قیمت بلوک سیمانی (لیست قیمت اندازه های مختلف)
مصالح مورد نیاز برای تهیه ملات
ملات امروزی مخلوطی از سیمان، ماسه و آب است. آنها به نسبت ثابت مخلوط می شوند تا پیوند مورد نظر بین دیوارچینی به دست آید.
ماسه موادی است که برای تهیه ملات استفاده می شود و برای ساختن ملات دوغاب، ماسه با سیمان ترکیب می شود تا بین مصالح دیوارچینی پیوند ایجاد شود و سیمان ماده اتصال دهنده ای است که برای ساخت ملات در ترکیب با ماسه و آب استفاده می شود و جزء اصلی ملات است.
مراحل محاسبه مقدار سیمان و ماسه برای ملات
1- حجم ملات را 1 متر مکعب فرض کنید.
2- ابتدا حجم مرطوب ملات را محاسبه کنید.
3- سپس حجم خشک ملات را محاسبه کنید
4- حال مقدار سیمان را محاسبه کنید.
5- در نهایت محاسبه مقدار شن و ماسه را انجام دهید.
حجم ملات را 1 متر مکعب فرض کنید. چگالی سیمان = 1440 کیلوگرم بر متر مکعب است و سیمان در 1 کیسه = 50 کیلوگرم می باشد. در این حالت 1 متر مکعب = 35.3147 فوت مکعب سیمان لازم دارد. در نسبت مخلوط 1:4 یک قسمت سیمان و 4 قسمت ماسه است پس نسبت کل 5= 1+ 5 و سهم سیمان = 1/5 می باشد.
میدانیم که در حالی که حجم خشک ملات سیمان را محاسبه می کنیم 1.33 در حجم مرطوب ملات با در نظر گرفتن هدر رفتن ملات و افزایش حجم ضرب می شود. پس معادلات نهایی زیر را داریم.
- حجم مرطوب ملات = 1m3
- حجم خشک ملات = حجم مرطوب × 33/1 = 1 متر مکعب × 33/1 = 33/1 متر مکعب
- حجم خشک ملات = 1.33 متر مکعب
- وزن سیمان = نسبت سیمان در مخلوط × حجم × چگالی سیمان
محاسبه میزان سیمان در ملات
مقدار استفاده از سیمان در ملات های مختلف بستگی به نوع سیمان، کاربرد ملات و کیفیت درخواستی دارد. سیمان به نسبت های مختلف 1:3 ، 1:4 ، 1:5 و 1:6 در ملات سیمان و ماسه ترکیب می شود، این که کدام نسبت مناسب کار شما است را بررسی خواهیم کرد.
به طور مثال در تهیه ملات سیمان 1:3، یک کیسه سیمان برای سه کیسه ماسه نیاز است. و به نسبت 40 تا 70 درصد وزن سیمان، آب اضافه می شود.
در ملات 1:4، نسبت مخلوط 1: 4 است که یک قسمت آن سیمان و 4 قسمت آن ماسه است. آب در این ملات در حدود 20 درصد حجم خشک آن اضافه می شود.
چه مقدار سیمان برای ملات 1:3 یا ملات تیپ 1 مورد نیاز است؟
ملات 1:3 را با نام ملات تیپ یک در ساختمان سازی می شناسند. در ملات 1:3 از سیمان تیپ 2 عموما استفاده گردد، در این ملات 360 کیلوگرم سیمان تیپ 2 برای یک متر مکعب ملات نیاز است.
چه مقدار سیمان برای ملات 1:4 یا ملات تیپ 2 مورد نیاز است؟
ملات 1:4 با نام ملات تیپ 2 نیز نامیده می شود. برای ملات 1:4 نیز عموما از سیمان تیپ 2 استفاده می کنند، در این ترکیب، 285 کیلوگرم سیمان تیپ 2 برای 1 متر مکعب ملات به نسبت مخلوط 1:4 مورد نیاز می باشد.
ملات تیپ 2 پرکاربردترین ملات ساختمان سازی می باشد که عموما با نسبت های بالا، برای مصارف مختلف استفاده می گردد.
چه مقدار سیمان برای ملات 1:5 یا ملات تیپ 3 مورد نیاز است؟
ملات 1:5 یا ملات تیپ 3 از دیگر ترکیب های پرکاربرد می باشد. برای ملات 1:5 در حدود 225 کیلوگرم سیمان در یک متر مربع ملات نیاز می باشد.
چه مقدار سیمان برای ملات 1:6 یا ملات تیپ 4 مورد نیاز است؟
ملات 1:6 یا ملات تیپ 4 دیگر ملات معروف ساختمان سازی می باشد. برای ملات 1:6 در حدود 200 کیلوگرم سیمان در یک متر مربع ملات نیاز می باشد.
مقدار سیمان در دوغاب معمولی
برای دوغاب سیمان معمولی جهت مصارف خاص، در حدود 430 کیلوگرم سیمان در یک مترمربع ملات دوغابی نیاز می باشد.
یک کیسه سیمان چقدر ماسه می خواهد؟
یک سوالی که اکثر کاربرها و جستجو کنندگان دارند این است که یک کیسه سیمان چقدر ماسه میخواد؟ دوستان این مورد بستگی به نسبتی دارد که شما نیاز دارید، هر کدام از نسبت ها یک کاربردی دارند. کاربرد این نسبت ها و کاربرد هر کدام در قسمت بالا به طور کامل تشریح و توضیح داده شده است.
مهمترین نسبت ها 1 به 3 ، 1 به 4 و 1 به 5 است. بهطور مثال در نسبت 1 به 3، شما به ازای یک واحد سیمان فرقی نمی کند کیلو در نظر بگیرید، کیسه معیار شما باشد و یا با فرغون اندازه گیری کنید، در حالت استاندارد یک فرغون سیمان، 3 فرغون ماسه لازم دارد. نسبت های دیگر نیز به همین شکل محاسبه می شود.
با درود
خوب ساده و روان بازگو کردید
سپاس گزارم
از رضایت شما خرسندیم.