ترک دیوار آجری

ترک دیوار آجری به چه علت ایجاد می شود؟ دیوار های آجری که شکلی بادوام از ساخت و ساز هستند و بار زیادی تحمل می کنند پس چرا ترک می خورند؟!

ترک‌ها تقریباً در همه ساختمان‌ها از آجری گرفته تا دیوار بلوکی و پیش ساخته رایج هستند و ظاهری زشت و همچنین احساس ترس و ناامن بودن را برای ساکنان ایجاد می‌کنند، البته همه ترک ها مضر نیستند. با مراقبت و نظارت کافی می توانیم این ترک ها را مدیریت و به موقع تعمیر کنیم. در این جا به تمامی اطلاعات لازم در خصوص بررسی و ترمیم ترک های دیوار آجری می پردازیم.

انواع ترک دیوار آجری

ترک دیوار آجری انواع مختلفی دارد که در مصالح مختلف مثل بلوک سیمانی، بلوک سبک، سفال، آجر و… به اشکال مختلف دیده می شوند، اما همه آنها را می توان بر اساس حالت، محل و جهت ترک دسته بندی کرد.

قیمت بلوک سیمانی

1- حالت ترک ها

ترک ها می توانند در حالت فعال یا غیر فعال باشند. ترک‌های خفته در اثر رویدادی تصادفی در سازه ایجاد می‌شوند که انتظار نمی‌رود رخ دهد. به عنوان مثال، در زمان انقباض یا انبساط ساختمان ایجاد می شوند. این ترک ها از نظر عرض و ارتفاع ثابت می مانند و ممکن است با پر کردن مواد سفت و سخت مناسب ترمیم شوند.

اما ترک های فعال از نظر عرض ثابت نمی مانند. این ترک ها با توجه به زمان، ابعاد خود را افزایش می دهند و بیشتر به دلیل مسائل جدی مانند نشست پی، بارگذاری بیش از حد سازه، حملات شیمیایی به ملات و غیره ایجاد می شوند.

2- محل ترک ها

ترک های دیوار بسته به محل قرارگیری آنها به صورت زیر طبقه‌بندی می شوند:

ترک های دیوار داخلی

انواع ترک هایی هستند که در فضای داخلی خانه ایجاد می شوند. آنها می توانند روی گچ بری های دیوار، سقف، گوشه درها یا پنجره ها و غیره ظاهر شوند.

ترک‌های دیوار بیرونی

این ترک‌ها در بیرون ساختمان ایجاد می‌شوند و منجر به مسائل مختلفی مانند نشت آب باران، میرایی دیوارها و غیره می‌شوند.

ترک‌های فونداسیون

این ترک‌ها بر روی دیوار فونداسیون ظاهر می‌شوند و جدی‌ترین مشکلات را در سازه ایجاد می‌کنند. از طریق این ترک ها، نمک های موجود در زمین می توانند از داخل به بتن نفوذ کنند و با بتن واکنش دهند که در نهایت منجر به خراب شدن ملات یا بتن می شود.

3- جهت ترک ها

ترک‌های افقی

ترک‌های افقی در دیوار آجر معمولاً در اثر فشار نامتعادل خاک بر روی دیوارهای پی ایجاد می‌شوند. همچنین ممکن است به دلیل مشکلات تحمل بار نیز ایجاد شود.

ترک های عمودی آجر

ترک های عمودی اغلب در آب و هوای گرم تر دیده می شوند. دیوارها تحت تأثیر تغییرات دما و رطوبت قرار می گیرند. به همین دلیل مواد دچار انقباض یا انبساط می شوند. این انبساط حرارتی منجر به ایجاد ترک های عمودی می شود.

ترک‌های آجری زیگ – زاگ

می‌دانیم که انبساط یا انقباض حرارتی منجر به ترک‌های عمودی دیوار آجری می‌شود. با این حال، ترک ها همیشه مسیر عمودی را دنبال نمی کنند. گاهی اوقات، ترک از خط کمترین مقاومت پیروی می کند و مسیر ملات را طی می کند و به صورت پلکانی یا زیگزاگ پیش می رود.

عرض ترک ها

ترک نازک، کمتر از 1 میلی‌متر عرض، ترک متوسط ​​ 1 تا 2 میلی‌متر عرض دارد و ترک عریض بیش از 2 میلی‌متر است.

عمق ترک ها

ترک‌های سازه‌ای اغلب عمیق هستند و بر یکپارچگی سازه تأثیر می‌گذارند و ساختار را برای زندگی ناامن می کنند اما ترک‌های غیر ساختاری، ترک‌های سطحی هستند که اغلب به راحتی قابل رفع هستند و هیچ گونه تهدیدی برای یکپارچگی سازه ایجاد نمی کنند.

دلایل ترک دیوار آجری

در یک دیوار آجری ممکن است به علت یک یا ترکیبی از دلایل ذکر شده در زیر، ترک ایجاد شود.

دلایل ترک دیوار آجری

1- نشست خاک

برای قرار دادن پی ساختمان مقدار معینی از خاک سطحی، خاکبرداری می شود تا لایه خاک ظرفیت باربری کافی را داشته باشد. با گذشت زمان، خاکی که پی بر روی آن قرار گرفته است، دچار نشست های کوچکی شده و باعث حرکت رو به پایین قابل توجهی می شود.

این فرآیند ممکن است ماه ها یا حتی سال ها طول بکشد. این نشست طبیعی اغلب باعث ایجاد ترک های عمودی باریک در دیوار آجری می شود. بسته به نوع خاکی که بنا بر روی آن ساخته شده است، خانه ممکن است حرکت رو به پایین شدیدتری را تجربه کند که می تواند به طور قابل توجهی آسیب برساند.

2- خاکهای واکنش پذیر

خاک‌های واکنش‌پذیر از آن دسته خاک‌هایی هستند که در شرایط مرطوب به شدت منبسط می‌شوند و در شرایط خشک بیشتر منقبض می‌شوند. خاک رس نمونه کامل خاک واکنش پذیر است.

در طول ساخت و ساز، بسیاری از اقدامات پیشگیرانه مانند فونداسیون شمع، شالوده حصیری و تکنیک های تقویت خاک برای به حداقل رساندن اثر تورم اتخاذ می شود.

بنابراین این نوع ترک ها عمدتاً سطحی و به راحتی قابل رفع هستند. با این حال، اگر ترک ها فعال هستند و به مرور زمان رشد می کنند، باید مشکل را جدی بگیرید و با یک متخصص تماس بگیرید تا ملک شما را بررسی کند.

3- عملیات و کارهای ساختمانی در نزدیکی منطقه شما

اگر در منطقه ای نزدیک به محل ساخت و ساز زندگی می کنید، ممکن است برخی از ترک های دیوار را تجربه کنید. استفاده از ماشین آلات سنگین و لرزش بیش از حد ناشی از گودبرداری ممکن است باعث ترک خوردن دیوارهای خانه های اطراف شود. اگر این اتفاق برای شما افتاد، باید سریعا اقدام کنید و در اسرع وقت به مراجع قانونی اطلاع دهید.

4- ساخت و ساز و طراحی ضعیف

بیشتر ترک های انقباضی به دلیل شیوه های نادرست ساخت و ساز و بی دقتی در ساخت اولیه ایجاد می شود. بنابراین، مراقبت مناسب در مراحل اولیه می تواند به جلوگیری از مشکلاتی که نیاز به نگهداری زیاد دارند کمک کند. اگر سازه برای تحمل بارهای کافی طراحی نشده باشد، دیوار آجری را مستعد ترک می کند.

5- درختان نزدیک ساختمان

درختان بزرگ نزدیک دیوار نیز ممکن است باعث ایجاد ترک در دیوار شوند. درختان دارای ساختارهای تهاجمی ریشه ای هستند که می توانند بر پایه تأثیر بگذارند. ریشه درختان، رطوبت را از خاک زیر شالوده می مکد و در نتیجه خاک منقبض شده و در نهایت منجر به نشست پی می شود.

6- تخریب مصالح ساختمانی

هیچ چیز برای همیشه ماندگار نیست و مصالح ساختمانی نیز از این امر مستثنی نیستند. خیس شدن و خشک شدن مکرر می تواند باعث خراب شدن مصالح ساختمانی شود و در نهایت یکپارچگی ساختاری خود را در طول سال ها از دست بدهد. به عنوان یک علامت اولیه از این مورد، دیوارها ممکن است شروع به ایجاد ترک کنند.

پس هنگامی که احساس کردید دیوار آجری به دلیل قدیمی بودن شروع به خراب شدن می کند، توصیه می شود برای اقدامات بعدی با یک متخصص مشورت کنید.

غیر از دلایل ذکر شده بالا، بلایای طبیعی مانند زلزله های خفیف نیز باعث ایجاد ترک های جدی در دیوار آجری می شود.

تعمیر دیوارهای آجری ترک خورده به‌صورت گام به گام

روش تعمیر دیوارهای آجری بسته به ماهیت ترک ها ممکن است متفاوت باشد، اما به‌طور کلی در یکی از حالت های زیر قرار دارد.

ترمیم ترک دیوار آجری

الف) ترمیم ترک های ناشی از عیوب سازه ای

اگر ترک ناشی از هرگونه نقص ساختاری باشد، باید قبل از ترمیم ترک های قابل مشاهده در دیوار، علت اصلی ترک را برطرف کرد.

حتی زمانی که ترک ها را با غفلت از علت اصلی ترمیم می کنید، در عرض یک سال دوباره ممکن است احتمال ترک خوردن دوباره در دیوار آجری زیاد است. هر چه بیشتر صبر کنید، مشکل گران‌تر حل می شود. از این رو، توصیه می شود برای ارزیابی وضعیت زمینه از یک متخصص استفاده کنید.

یکی از راه حل های رفع ترک های سازه ای، زیرسازی، استحکام بخشیدن و تقویت پایه ساختمان است.

روش‌ بعدی، روش‌های دوخت است که در مورد ترک‌های مورب وسیع در دیوار آجری که به دلیل نشست فونداسیون ایجاد می‌شود، استفاده می‌شود.

روش سوم، که در موارد شدید استفاده می شود، برچیدن و بازسازی کل دیوار آجری است و بهترین راه حل در دراز مدت می باشد.

ب) ترمیم ترک های ناشی از دلایل غیر سازه ای

ترمیم ترک‌های سطحی غیر ساختاری نسبتاً آسان است. اگر ترک ها بسیار نازک هستند و به مرور زمان بزرگتر نمی شوند، می توان به راحتی با پر کردن آنها با هر نوع درزگیر مانند چسب اپوکسی ترمیم کرد. این درزگیرها از نفوذ رطوبت به دیوار آجری جلوگیری می کنند و آن را از هرگونه آسیب بیشتر محافظت می کنند.

اما برای ترک های فعال و گسترده، روش ترمیم متفاوت است و باید اصولی پیش رود. در آجرکاری، ضعیف ترین نقطه اتصال ملات و آجر است.

بنابراین اگر ملات دارای ترک‌های بسیار وسیعی باشد و به نظر ‌رسد که در مدت زمان طولانی در حال رشد است، می‌توان آن را با فرآیند ساده زیر تعمیر کرد.

مرحله 1: درزها را با شن کش تمیز کنید و ملات ترک خورده را با استفاده از ابزار شن کش ملات از دیوار آجری جدا کنید.

مراقب باشید به آجر آسیب نرسانید و از عمق 1.5 تا 2 سانتی متری دیوار رد نشوید. از یک برس سیمی استفاده کنید تا مطمئن شوید که همه ملات های اضافی از درزها جدا شده اند.

مرحله 2: درزهای دیوار آجری را اسپری کنید. یک آجر خشک رطوبت ملات سیمان اعمال شده را جذب کرده و باعث ترک خوردن مجدد دیوار می شود. بنابراین توصیه می شود قبل از اجرای ملات، آجرها را خیس کنید.

مرحله 3: اتصالات را با ملات وصله کنید.

مخلوط ملات به نسبت 1:4 یعنی 1 قسمت سیمان برای 4 قسمت ماسه آماده کنید. یکی دیگر از موارد مهمی که هنگام تهیه ملات باید در نظر گرفت، مطابقت با رنگ اتصالات دیوار آجری موجود است.

گاهی مردم این قسمت را در نظر نمی گیرند و کار را پیش می برند. در نهایت، این مورد منجر به ظاهر زشت و متمایز دیوار آجری می شود.

بعد از اینکه ملات به خوبی مخلوط شد و با رنگ دیوارتان مطابقت پیدا کرد، یک ماله بردارید و آن را به داخل درزها فشار دهید. مراقب باشید که هیچ سوراخی را خالی باقی نگذارید.

مرحله 4: پایان کار

در نهایت تمام ملات را با سطح صاف ماله صاف و فشرده کنید و ملات اضافی را از روی آجر بتراشید. پس از گیرش ملات سیمان، عمل آوری مناسب باید حداقل به مدت 3-7 روز انجام شود.

امیدواریم همه آنچه را که می خواستید در مورد ترک دیوار آجری و تکنیک های تعمیر بدانید را درک کرده باشید. اگر سؤالی یا پیشنهادی دارید، در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.

مدیر سایت

نگار زمانی هستم، دانش‌آموخته ارشد مهندسی فناوری اطلاعات و در زمینه سئو، تولید محتوا و طراحی سایت فعالیت می کنم. ایمیل ارتباط با من: n.zamani96@yahoo.com

نظری ثبت نشده است!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *