بتن ریزی در هوای گرم

بتن ریزی در هوای گرم چه مشکلاتی دارد و راه مقابله با آن مشکلات چیست؟ چه موارد احتیاطی را در زمان بتن ریزی در هوای گرم باید رعایت کنید؟

از بتن در ساختمان سازی استفاده می شود زیرا دارای ظرفیت انسجام و مقاومت بالایی برای تحمل بار است. با این حال، عملکرد بتن به طور قابل توجهی تحت تاثیر شرایط آب و هوایی نامساعد است.

قطعا، بتن به دلیل افزایش دما و تسریع هیدراتاسیون، هوای گرم و غیره با مشکلات مختلفی روبرو می شود، بنابراین باید تاثیر هوای گرم بر بتن را بدانیم تا به مرور زمان کیفیت و یکپارچگی سازه های بتنی مورد نیاز را بدست آوریم.

داشتن بتن بادوام و مستحکم برای هر نوع ساخت و ساز برای حفظ ایمنی جان و خواص بسیار مهم است. بنابراین بتن باید با توجه به طرح و بار وارده بر سازه با دقت آماده شود. اما حتی اگر بتن را بر اساس طرح تهیه کنیم یک مشکل بزگ با طبیعت یعنی آب و هوا داریم. در اینجا به تاثیر هوای گرم بر بتن و محصولات بتنی نظیر بتن سبک، بلوک سبک و…و تاثیر هوای سرد بر بتن و احتیاطات لازمه ی آنها می پردازیم.

بتن ریزی در هوای گرم

اگر دمای محیط بیش از 40 درجه سانتیگراد باشد مشکلات بتن مخصوصا بتن سنتی بیشتر از بتن پیش ساخته خواهد شد. تاثیر عمده هوای گرم بر بتن در زیر آورده شده است.

تاثیر هوای گرم بر بتن و احتیاط آن

1- افزایش تقاضا برای آب

هوای گرم فرآیند هیدراتاسیون بتن را تسریع می کند و در نتیجه زمان گیرش سریعتر و سفت شدن زودهنگام بتن را به همراه دارد. بنابراین، مقدار بیشتری آب برای کارآمد نگه داشتن مخلوط انواع بتن و جلوگیری از سخت شدن زودرس آن مورد نیاز است. افزایش تقاضا برای آب باعث افزایش نسبت آب به سیمان می شود که بر مقاومت و دوام بتن تأثیر منفی می گذارد.

2- تبخیر سریع

دماهای بالاتر و سطوح رطوبت کمتر باعث تبخیر رطوبت از سطح بتن می شود. از دست دادن سریع رطوبت باعث ایجاد ترک های انقباض پلاستیکی در بتن به خصوص در مراحل اولیه پخت می شود.

این ترک ها ظرفیت بتن را برای مقاومت در برابر تنش های خارجی کاهش می دهد که منجر به از بین رفتن یکپارچگی سطح نیز می شود.

تفاوت بتن و ملات

3- انبساط و انقباض حرارتی

بتن در هوای گرم به دلیل دماهای بالا منبسط می شود و تنش های داخلی را تجربه می کند. از طرف دیگر در دمای سرد عصر منقبض می شود که این سرد و گرم شدن، باعث شکستگی و کاهش سختی آن می شود.

4- کاهش زمان تنظیم

دمای بالا، واکنش های شیمیایی مربوط به زمان گیرش بتن را تسریع می کند. این زمان گیرش سریع، زمان عمل آوری و اتمام بتن را قبل از زمان گیرش استاندارد، کاهش می دهد.

هوای گرم خطر واکنش سیلیس نمک(ASR) در بتن را افزایش می دهد. قلیایی های سیمان با سنگدانه های ضعیف واکنش می دهند و ASR تولید می کنند و ماده ای ژل مانند تشکیل می دهند. این ژل به صورت طولی منبسط می شود و باعث ایجاد تنش های داخلی و شکستگی در داخل بتن می شود.علاوه بر این موارد، تأثیرات جزئی آب و هوای گرم روی بتن ادامه دارد.

مشکلات بتن ریزی در هوای گرم

مشکلات بتن ریزی در هوای گرم

1-مشکل در حباب هوا و پخت

2- افزایش هزینه کلی ساخت و ساز(از قیمت بتن گرفته تا سایر محصولات بتنی مانند قیمت بلوک بتنی)

3- کاهش بهره وری نیروی انسانی و غیره

ما در مورد بتن ریزی در هوای گرم و تأثیر هوای گرم بر بتن بحث کردیم. به طور کلی نمی‌توان طبیعت را کنترل کرد، اما می‌توان اقدامات احتیاطی مؤثری را برای آماده‌سازی و بدست آوردن بتن سخت و بادوام برای سازه خود انجام داد.

اقدامات احتیاطی برای بتن ریزی در هوای گرم

الف) مدیریت مواد اولیه بتن پیش ساخته

  • سنگدانه ها باید در سایه نگهداری شوند
  • پاشیدن منظم آب برای جمع شدن
  • استفاده از آب سرد (تا 5 درجه سانتیگراد)
  • از سیمان کم حرارت استفاده کنید.
  • استفاده از افزودنی های کند کننده.

مواد اولیه بتن پیش ساخته

ب) مدیریت کار بتن ریزی

  • برنامه ریزی بتن ریزی در شب (اما با نور کافی)
  • حمل بتن در مخزن عمیق
  • پوشش بتن ریزی با مواد مرطوب در اسرع وقت

ج) عمل آوری بتن ریزی

  • بتن باید با آب سرد عمل آوری شود.
  • سطح باید به طور مداوم با استفاده از مواد جاذب آب در سطح مانند پارچه، ماسه و غیره خیس شود.

بتن ریزی در هوای سرد

یتن ریزی در هوای سرد

اثرات عمده هوای سرد در منطقه بتن ریزی به شرح زیر است:

1- تاخیر در گیرش و سفت شدن

سرعت هیدراتاسیون با کاهش دما کاهش می یابد، این اتفاق، زمان کار و عمل آوری را افزایش می دهد، در نتیجه پیشرفت کار کند خواهد بود که بر اقتصاد تأثیر می گذارد و همچنین بتن را در برابر یخ زدگی آسیب پذیرتر می کند.

2- انجماد بتن در مراحل اولیه

اگر آب منجمد شود، هیدراتاسیون متوقف می شود که باعث ضعیف شدن بتن می شود. انبساط آب در بتن در هنگام انجماد باعث ایجاد ترک در بتن کم مقاومت می شود، زیرا فرآیند سخت شدن کافی نیست و بر دوام بتن تأثیر می گذارد.

3- چرخه انجماد و ذوب

انجماد و ذوب متناوب باعث از هم پاشیدگی زود هنگام در بتن می شود.

اقدامات احتیاطی برای بتن ریزی در هوای سرد

1-محافظت در برابر باد و عایق کاری محل کار باید به خوبی انجام شود تا بتن در تحویل سریع، استحکام کافی را داشته باشد. در کل باید پوشش بتن با عایق هایی مانند کاه، گونی، ورق های پلاستیکی، کاغذ ضد آب و غیره انجام شود.

2-مواد بتن را می توان با آب در ظرف، بخار یا هوای داغ یا ماسه در صفحات فولادی، گرم کرد. گرچه سیمان را نباید گرم کرد، اما می توان از نوع خاصی از سیمان مانند، سیمان با آلومینیوم بالا و غیره استفاده کرد که سرعت هیدراتاسیون بالایی داشته باشد و بتن را گرم نگه می دارد.

3- استفاده از مخلوط تسریع کننده نیز معمولاً سرعت هیدراتاسیون را افزایش می دهد اما استفاده در مقادیر بیشتر باعث افزایش خوردگی در فولاد تعبیه شده در بتن می شود.

4-گرمایش الکتریکی برای عمل آوری روی بتن انجام می شود تا از هوای بسیار سرد جلوگیری شود.

نتیجه گیری

شرایط آب و هوایی گرم می تواند اساساً بر عملکرد و سختی بتن تأثیر بگذارد. تکنسین ها و مهندسان بتن باید از مشکلات بتن ریزی در هوای گرم آگاه باشند و تکنیک های کاهش تاثیر بتن ریزی در هوای گرم مناسب، برای ساخت و ساز طولانی مدت را بیابند.

مدیر سایت

نگار زمانی هستم، دانش‌آموخته ارشد مهندسی فناوری اطلاعات و در زمینه سئو، تولید محتوا و طراحی سایت فعالیت می کنم. ایمیل ارتباط با من: n.zamani96@yahoo.com

نظری ثبت نشده است!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *