انواع بتن مختلف در کارخانه ها و کارگاه های مختلف تولید می شوند که هر کدام یک کاربرد و استفاده ی مشخصی در ساخت و ساز دارند. انواع مختلف بتن با ترکیبات مختلف از اسکلت بندی ساختمان گرفته تا ساخت دیوار پیش ساخته و تولید بلوک استفاده می شود.
امروز در مورد انواع بتن صحبت خواهیم کرد، اگر می خواهید دنیای متنوع انواع بتن را بشناسید و اطلاعات کاملی در این مورد کسب نمایید، خط به خط مطلب زیر به دردتان خواهد خورد.
بتن چیست؟
بتن مخلوطی از سیمان، ماسه، سنگ خرد شده و آب است که در اسکلت بندی، با قرار گرفتن در اسکلت قالب ها و خشک شدن، مانند سنگ سخت می شود و به عنوان مصالح ساختمانی اصلی در تمامی شاخه های ساختمانی مدرن استفاده می شود و می توان آن را به آسانی در اقلام ساخت و ساز بادوام، با اندازه ها و شکل های مختلف قالب گیری کرد.
چیزی که مصالح ساخت را در کنار هم نگه میدارد یا به هم چفت و وصل می کند بتن است، که در شکل های مختلف به عنوان اتصال دهنده اصلی کاربرد دارد. باید گفت که بتن دارای انعطاف پذیری کافی برای کار مکانیکی است و امکان مکانیزه کردن کامل فرآیند آمادهسازی و استفاده کردن را دارد و بررسی خواص بتن با تکنیک های خاص مکانیکی و شیمیایی به آسانی امکانپذیر است.
قیمت بلوک بتنی
دسته بندی انواع بتن
بتن در اشکال و دسته بندی های مختلفی وجود دارد که هر کدام متناسب با نیازهای خاص هستند. درک این تمایزات در دسته بندی انواع بتن، برای اجرای موفق پروژه بسیار مهم است. دسته بندی بتن براساس ویژگی های مختلف بهصورت زیر است:
1- براساس انواع استفاده
2- براساس مواد تشکیل دهنده
3- براساس خواص ویژه
طبقهبندی انواع بتن
بتن در همه پروژه ساختمانی برای عناصر سازهای، روسازیها، کف سازی، اسکلت بندی، دیوارچینی، اهداف تزئینی و… کاربرد دارد. طبقهبندی انواع بتن براساس کاربرد و خواص آن، از مقرون به صرفه بودن تا افزایش طول عمر و بهینه کردن عملکرد در سناریوهای مختلف ساخت و ساز را تضمین میکند.
از فرآیندهای خودکار گرفته تا توسعه مواد جدید، فناوری نقشی اساسی در افزایش کارایی و کیفیت بتن دارد. حال براساس این موارد، فعلا طبقهبندی های زیر را می توان برای انواع بتن در نظر گرفت.
1- بتن سازه ای
بتن سازه ای به دلیل نقش حیاتی خود در ساخت ساختمان ها و زیرساخت ها، نیازمند نظارت دقیق تری است. تاکید بر استحکام و دوام در ساختمان سازی بسیار مهم است و استفاده از بتن سازه ای مخصوص، مهمترین وظیفه ی مهندسان و ناظران ساخت است.
2- بتن تزئینی
فراتر از کاربردهای ساختاری، با پیشرفت صنایع، بتن به عنوان یک ابزار یا مصالح تزئینی و هنری در ساخت نیز تبدیل شده است. بتن تزئینی گزینه های زیبایی خاص را برای سطوح و سازه ها در دیوارچینی تا ارائه قالب های طرحدار و رنگی، ارائه می دهد و عملکرد را با جذابیت بصری ترکیب می کند.
3- مخلوط بتن تخصصی
برخی از پروژهها به مخلوطهای بتن تخصصی نیاز دارند که با شرایط منحصر به فرد آب و هوایی یا کاربردی مطابقت داشته باشند. مثلا بتن با کارایی بالا برای شرایط شدید جوی یا بتن خود یکپارچه برای کارایی بیشتر تولید می شود.
پس در پروژه های خاصی ممکن است چالش هایی در انتخاب بتن مناسب برای شرایط شدید ایجاد شود که نیاز به مخلوط های تخصصی برای اطمینان از دوام و عملکرد مناسب دارد.
4- ملاحظات زیست محیطی
از آنجایی که پایداری و سازگاری با محیط زیست به یک مورد پر اهمیت در ساخت و ساز تبدیل شده است، بررسی گزینه های بتن دوستدار محیط زیست ضروری است. بررسی و کاهش تاثیر زیست محیطی تولید بتن و اثرات بلندمدت آن بر روی کره زمین، ملاحظات مهمی در چشم انداز ساخت و ساز ایجاد کرده است.
انواع بتن دوستدار محیط زیست، به طور معمول انتشار کربن را در طول تولید کاهش می دهند و به پایداری و به حداقل رساندن اثرات زیست محیطی ساخت و ساز کمک می کنند.
مسائلی مانند تکنولوژی در حال تکامل، تغییر استانداردهای زیست محیطی و نیاز به روش های طبقهبندی دقیق بتن، چالش های مداومی را برای متخصصان این صنعت ایجاد می کند.
مواد مورد نیاز برای ساخت انواع بتن
1) سیمان
2) شن و ماسه
3) تجمیع کننده
4) آب
انواع بتن
انواع مختلف بتن در زیر آورده شده است.
1-بتن سیمانی عایق رطوبت
2-بتن رنگی
3-بتن سبک
4-بدون ریز بتن
5-بتن پیش ساخته
6-بتن آماده
7-بتن ترانزیت مخلوط
1) بتن سیمانی با عایق رطوبتی
برای انواع خاصی از کارها مانند مخازن ذخیره آب، دیوار زیرزمین، پشت بام، استخر، واحدهای فاضلاب و غیره که نفوذناپذیری بتن کاملا ضروری است از بتن عایق رطوبت استفاده می شود. در حالت عادی، می توان گفت که اگر بتن متراکم و بدون ترک باشد، ضد آب است.
خرید بلوک سبک
2) بتن رنگی
بتن رنگی را می توان با افزودن رنگدانه های مناسب به میزان حدود 8 تا 10 درصد وزن سیمان، ساخت یا با استفاده از سیمان رنگی و یا انتخاب سنگدانه های دارای رنگ مورد نیاز نیز می توان بتن رنگی تولید کرد.
3) بتن سبک
چگالی ظاهری بتن معمولی حدود 23KN/m3 است. بتن با چگالی ظاهری بین 5 تا 18 KN/m3 بتن سبک نامیده می شود.
4) بتن بدون ریز
بتن بدون ریز شامل سیمان، سنگدانه درشت و آب است. بنابراین، سنگدانه های ریز یا ماسه حذف می شوند و چنین بتن برای دیوار باربر خارجی خانه تک طبقه و چند طبقه، دیوار حائل کوچک، مواد زیر پایه سقف مرطوب و غیره استفاده می شود.
5) بتن پیش ساخته
تفاوت اصلی بتن پیش ساخته با بتن سنتی ریخته شده در محل، این است که اولی محصولی کارخانهای است و دیوار پیش ساخته بتنی در محل کار تهیه میشود.
6) بتن آماده
بتن آماده نوعی بتن است که به صورت کارخانه یا بچینگ و طبق دستور العمل تعیین شده تولید و سپس توسط میکسرهای حمل و نقل کامیونی به محل کار تحویل داده می شود. در داخل یک میکسر ترانزیت، از یک کشش ساده ارشمیدس برای مخلوط کردن و بلند کردن بتن به لوله انتقال استفاده می کنند.
7) بتن ترانزیتی مخلوط
بتنی که در مسیر کار به سمت محل کار مخلوط می شود، اعم از مرطوب یا خشک، به عنوان بتن ترانزیتی شناخته می شود. به این صورت که یک کامیون ترانزیت، مخلوط یک میکسر و یک مخزن آب را حمل می کند که راننده می تواند در زمان مناسب مقدار مورد نیاز آب را وارد مخلوط کند.
خواص بتن چیست؟
در زیر به خواص اصلی بتن می پردازیم:
1-مقاومت فشاری بالایی دارد.
2-عاری از خوردگی بوده و عوامل جوی بر روی آن اثر محسوسی نمی گذارد. همچنین با افزایش سن، بتن سختتر میشود و پس از اینکه به استحکام کافی رسید، فرآیند سخت شدن برای مدت طولانی ادامه مییابد، همین خاصیت، بتن را به جایگاهی متمایز در بین مصالح ساختمانی می رساند.
3-ثابت شده است که بتن مقرون به صرفه تر از فولاد است. به این دلیل است که شن و ماسه و سنگ خرد شده که بخش عمده ای از بتن را تشکیل می دهند، در حدود 80 تا 90 درصد معمولاً با هزینه ای متوسط در دسترس هستند.
4-بتن به سرعت به فولاد متصل می شود و از آنجایی که در کشش ضعیف است، فولاد تقویت شده در محل مناسبی برای تحمل تنش های کششی در بتن قرار می گیرد. اصطلاحاً بتن مسلح سیمانی است.
5-بتن بخاطر انقباض اولیه که عمدتاً به دلیل از دست دادن آب از طریق قالب ها و غیره است، خاصیت جمع شدن دارد.
6-تمایل به متخلخل بودن از دیگر ویژگی های بلوک بتنی است، این مورد به دلیل وجود حفره هایی است که در حین تولید آن ایجاد می شود.
7-سطح سخت بت، ظرفیت مقاومت در برابر سایش را دارد.
بهطور کلی باید خاطر نشان کرد که، بتن به صورت ماده خام وارد کار می شود و استحکام و کیفیت نهایی آن به شخصی که آن را مدیریت می کند بستگی دارد.
انواع بتن را چگونه تهیه کنیم؟
فرآیند انتخاب نسبت نسبی سیمان، ماسه، سنگدانه درشت و آب به منظور به دست آوردن بتن با کیفیت مطلوب را تناسب بتن می نامند.
اگر ظرفی را با سنگ پر کنند، حفره هایی به میزان حدود 45 درصد ایجاد می شود. این نتیجه مستقل از اندازه سنگ است. جالب است بدانید که اگر به جای سنگ ها، شن و ماسه به کار گرفته شود، بتن تناسبی حاصل می شود.
نتیجه را می توان با ریختن آب در ظرف تا پر شدن آن تأیید کرد. حجم آب اضافه شده در ظرف، مقدار فضای خالی را نشان می دهد. هنگامی که سنگدانه درشت قرار می گیرد، حفره هایی تشکیل می شود که اگر دانه های ریز شن اضافه شود، این فضای خالی را اشغال می کند.
علاوه بر این، هنگامی که سیمان ریز پودر شده اضافه می شود، فضای خالی ذرات ماسه را اشغال می کند. در نهایت، زمانیکه که آب اضافه می شود، فضای خالی بسیار ریز بین ذرات سیمان را اشغال می کند. در طی فرآیند گیرش، یک واکنش شیمیایی بین آب و سیمان صورت می گیرد. نتیجه این مراحل، یک ماده کاملاً جامد به نام بتن است.
روش های ایجاد تناسب بتن کدامند؟
در زیر روش های مختلف ایجاد تناسب بتن آورده شده است:
1) روش دلخواه: در این روش یک نسبت حجمی دلخواه، همان نسبت سیمان، ماسه و سنگدانه درشت به صورت دلخواه مانند 1:2:4 یا 1:3:6 و غیره انتخاب می شود. این نسبت بسته به ماهیت کاری که مورد نیاز است، تعیین می گردد.
2) روش مدول ظرافت: در روش مدول ظرافت، میزان ریزدانه ماسه و سنگدانه با آزمایش استاندارد تعیین می شود. اصطلاح مدول ظرافت برای نشان دادن عدد شاخصی استفاده می شود که تقریباً متناسب با اندازه متوسط ذره در کل مقدار سنگدانه است.
3) روش حداقل فضای خالی: در این روش فضاهای خالی سنگدانه درشت و ریزدانه به طور جداگانه تعیین می شود و برای بدست آوردن بتن متراکم به گونه ای چیده می شود که مقدار سنگدانه ریز به طور کامل جای خالی سنگدانه درشت را پر می کند و مقدار سیمان به طور کامل فضاهای خالی سنگدانه های ریز را پر می کند.
همچنین آب کافی برای مخلوط کردن سنگدانه های ریز سیمان و سنگدانه های درشت اضافه می شود تا مخلوط کارآمد شود.
4) روش حداکثر چگالی: این روش بر این اصل استوار است که تناسب سنگدانه ها به گونه ای باشد که چگالی ترین بتن برای به دست آید. نسبتی انتخاب می شود که سنگینترین وزن را میدهد.
5) نسبت آب به سیمان: بر اساس قانون نسبت آب به سیمان که توسط آبرام در نتیجه آزمایشهای فراوان ارائه شده است، مقاومت بتن خوب متراکم شده با قابلیت کار خوب، فقط با مانور بر روی نسبت آب به سیمان بدست می آید.
لازم به ذکر است که برای اعمال این قانون، بتن به طور کامل متراکم شده است. محتوای آب کمتر باعث تولید خمیر سفت می شود که خاصیت چسبندگی بیشتری دارد و در نتیجه کاهش نسبت آب به سیمان در حد معین باعث افزایش استحکام می شود، و مخصوصا در مواد سفت کننده بلوک سیمانی نقش مهمی دارد.
برای پیمانکاران و سازندگان، انتخاب نوع بتن مناسب، یک تصمیم حیاتی است. نکات عملی در مورد ارزیابی الزامات پروژه و انتخاب ترکیب مناسب می تواند به موفقیت تلاش های ساخت و ساز کمک کند.
بدیهی است که درک صحیح و بهکارگیری انواع بتن مختلف در دستیابی به نتایج ساخت و ساز موفق بسیار مهم است. از ضرورت های سازه ای گرفته تا کاربردهای زیبایی و تطبیق پذیری بتن آن را به سنگ بنای در حال تحول ساخت و ساز تبدیل کرده است.
این مقاله ادامه دارد…
نظری ثبت نشده است!