نحوه ی اجرای والپست منقطع به چه صورتی است؟ نحوه ی اجرا چه تفاوتی با قبل کرده است؟ چرا سیستم اجرای والپست قدیمی منسوخ شده اند؟
اگر بخواهیم در مورد تفاوت سیستم والپست در حالت قدیم که با نبشی اجرام می شد و حالت جدید که با ناودونی منقطع اجرا می شود صحبت کنیم ابتدا باید با ماهیت اجرایی والپست و تفاوت حالت جدید و قدیم در برابر زلزله آشنا شویم، سپس نحوه ی اجرای والپست منقطع را یاد بگیریم، پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
فرق وال پست منقطع با نبشی کشی قدیمی
در سیستم قدیمی اجرای دیوار با نبشی بود، دو تا نبشی پنج یا چهار کار می کردند، بعضی ها هم بخاطر سود بیشتر، نبشی ضعیف 3 استفاده می کردند. این نبشی ها را باید بهصورت زیگزاگی کار می کردند که باز در این مورد نیز کم کاری می شد و دو تا بالا و پایین والپست را نبشی می زنند.
در حالت قدیم قسمت بالا و پایین را جوش صابت می زدند و پلیت نمی گذاشتند، میلگرد می کوبیدند که اصلا جواب نمی داد و عملا پول نبشی و آهنی که داده می شد را دور می ریختند.
در سیستم جدید، کنار قاب ها و ستون ها، یونولیت گذاشته می شود، اندازه این یونولیت به اندازه یک صدم (0.01) ارتفاع دیوار است، مثلا اگر ارتفاع دیوار شما 4 متر است باید از یونولیت 4 سانتی استفاده نمایید.
با روش جدید، یونولیت یا پشم سنگ در بین ستون و تیرها کار می شود، طوری که در داخل ناودانی های منقطع می افتد و در زمان زلزله، حالت ارتجاعی از خود نشان می دهد. در حالت قدیم یونولیت را در پشت والپست ها و در بین ستون و والپست می گذاشتند که در زمان زلزله، نیرو دیوار به نبشی وارد می شد و عملکرد درستی نداشت.
اما در سیستم جدید اجرای والپست منقطع، در هر یک متر یک عدد ناودانی منقطع استفاده می شود، یعنی اگر ارتفاع ستون ما، 4 متر باشد، 4 عدد ناودانی منقطع لازم است. اما نحوه ی اجرا به چه صورتی است؟
نحوه اجرای والپست منقطع
نحوه اجرای والپست منقطع به این صورت است که ناودونی منقطع نباید به تقاطع تیر و ستون و فاصله ی بحرانی برخورد کند، چون سختی ایجاد می کند و این سختی در زمان زلزله خود را نشان خواهد داد.
پس در زمان اجرای والپست منقطع، یک قسمتی را برای المان سقف، تیر و ستون رها می کنیم، سپس حد فاصل باقیمانده را به تعداد یک عدد بیشتر از آیتم تقسیم می کنیم مثلا اگر سه تا آیتم داریم به 4 قسمت تقسیم می کنیم و اینگونه فاصله ها مشخص می شوند و ناودانی های منقطع را نصب می کنیم.
عموما در ساختمان های معمولی مسکونی روی ستون ها را با قطعات 40 سانتی و زیر ستون ها را با قطعات 20 سانتی متری کار می کنند ولی در بنا و سازهایی که حساس هستند مثلا بیمارستان ها، بنا به صلاحدید مهندس و متخصص، ضخامت و ابعاد ورق بیشتر می شود.
این نوع نحوه اجرای والپست منقطع، هم برای اسکلت ها فلزی و هم برای اسکلت های بتنی کار می شود، در اسکلت های فلزی جوش می شود و در اسکلت های بتنی بهصورت پیچ و روپلاک کار می شود.
باید دقت شود، زمانی که طول دهنه ی دیوار از 4 متر بیشتر می شود، باید به وسیله قطعات H1 این طول دهنه را کم کنید، مثلا اگر 6 متر باشد در وسط بگذارید که دو تا سه متر شود و طول دهنه دیوار از 4 متر بیشتر تجاوز نکند.
نحوه نصب قطعات H1
نصب قطعات H1 به این صورت است که در قسمت پایین پلیت می گذارید و بهصورت اتصال مفصلی و در زیر پای ستون کار می شود و قسمت بالا، داخل قطعات کشویی می رود. این قطعات کشویی دو تا لبه دارد و H داخل این لبه ها حرکت می کند و هیچ جوشی نمی خورد و داخل صفحه حرکت می کند، در واقع جلوی حرکت به سمت خارج صفحه گرفته شده و مهار می شود.
نحوه نصب میلگرد بستر
میگردهای بستر برای تیغه های داخلی کار می شوند و 5.5 سانت هستند، دلیل کوچکتر بودن آنها این است که بعدا وقتی برای تاسیسات شیار زده می شود شیارزن میگرد را قطع نکند. همچنین برای تیغه های پیرامونی 15 سانتی، سایز 11.5 سانتی کار می شود.
وظیفه میلگردهای بستر این است که دو سر آن ها قلاب می شود و داخل لوبیایی هایی که در تمام قطعات منقطع، H1 و U شکل است می افتد، لوبیایی شکل بودن برای داشتن حالت مفصلی می باشد تا در زمان خمش دیوار، سختی ایجاد نکند و کنترل کند.
پس میلگردهای بستر به شکل بسزایی مقاومت تیغه ها را افزایش می دهند، چیزی که در سیستم های قدیمی نبود.
در زمان قدیم برای اتصال تیر و زیر تیر، آجر فشاری را بهصورت مورب کار می کردند و تیغه را به زیر تیر متصل می کردند که کار خیلی اشتباهی بود، چون وقتی ساختمان کامل و بارها بارگذاری می شد، یک نشست اولیه ایجاد می شد و فشار این نشست، مستقیما به تیغه ها وارد می شد و در اثر این نشست، کاشی کاری، گچ کاری و… ترک می خورد.
در پیوست ششم ساختمان سازی و در سیتم جدید اجرای والپست منقطع، از اتصال بالای تیر به تیغه جلوگیری شد و یک فاصله ای ایجاد شد و این فاصله با یونولیت یا پشم سنگ پر شد و رج آخر را میلگرد بستر انداختند و دیوار را مسلح کردند و نگذاشتند آزاد باشد.
همچنین بلوک های جدید ساختمانی مثل بلوک سیمانی سبک برای اجرای والپست ها بهصورت الزامی استفاده شد تا بارهای اضافی ساختمان را کم کند و در برابر زلزله مقاومت کند.
نکته : در دیوارهای که قناس و زاویه دار است و ستون و دیوار نسبت به هم زاویه 90 درجه ندارند و زاویه ها یا باز و بیشتر از 90 درجه هستند و یا بسته و زیر 90 درجه هستند، نمی توان ناودانی نصب کرد چون زاویه تیغه اجازه نمی دهد تا حالت بگیرد در این حالت استفاده از گیره و قلاب پیشنهاد می شود.
گیره و قلاب ها به ستون ها نصب می شوند و میلگردهای بستر، تیغه ها را مسلح می کنند، در این حالت برخلاف حالت قبل که سه ردیف در میان، میلگرد بستر کار می شد، حالا باید یک ردیف در میان میلگرد بستر کار شود.
معمولا در یک ارتفاع سه متری، 6 الی 7 میلگرد بستر کار می شود و نسبت به حالت معمول قبل، دو برابر کار می شود و تیغه ها تقویت می شوند اما حداکثر برای سه طبقه می توان از این روش استفاده کرد و برای طبقات بیشتر باید از ناودانی منقطع استفاده کرد.
این مقاله ادامه دارد…
نظری ثبت نشده است!