بلوک سبک اتوکلاو شده

بلوک سبک اتوکلاو شده چیست؟ دوستان، یک باور اشتباهی که در جامعه ی ساخت و ساز ما راه افتاده، این است که همه ی افراد به اشتباه، فقط بلوک های بتن گازی، aac و… را به اسم بلوک اتوکلاو می شناسند. در حالیکه اینطور نیست! شاید قبلا اینگونه بود، اما الان با پیشرفت تکنولوژی در صنعت ساخت و ساز، دیگر این تعریف و محدودیت، تغییر پیدا کرده است.

بلوک سبک اتوکلاو شده، بلوکی است که اولا با دستگاه اتوماتیک تولید شده است و مثل گذشته دستگاه کادونا یا دیگر بلوک زن های دستی در تولید آن نقشی ندارند، ثانیا در اتاق بخار و با دستگاه اتوکلاو عمل آوری شده باشد.

این بلوک می تواند بلوک هبلکس یا بلوک گازی باشد، بلوک پوکه معدنی باشد یا بلوک لیکا باشد. کلا هر بلوکی که در این شرایط تولید شده باشد می توانند اتوکلاو تلقی شوند.

بلوک سبک اتوکلاو شده جدید، یک مصالح ساختمانی سبز سازگار با محیط زیست و دارای گواهینامه است که در مقایسه با مصالح دیوارچینی دیگر، سبک وزن، تحمل بار بالا، عایق بالا و بادوام است. در این مقاله به فرآیند ساخت، مشخصات فنی، مقایسه، مزایا و معایب بلوک سبک اتوکلاو شده می پردازیم.

فرآیند تولید بلوک سبک اتوکلاو شده

از آنجایی که گفتیم هر بلوکی، اگر تحت شرایط ویژه تولید شود اتوکلاو تلقی می شود، پس ما در اینجا دو نمونه مهم و اصلی یعنی بلوک سبک پوکه و بتن گازی را شرح می دهیم.

مواد لازم برای ساخت بلوک سبک اتوکلاو

مواد استفاده شده در بلوک سبک پومیسی، سیمان پرتلند، پوکه معدنی و آب است. اما در بتن گازی، پودر آلومینیوم و سنگ آهک به عنوان افزودنی اضافه می شود. هر یک از این مواد، نوع و میزان استفاده ی مشخصی دارند.

سیمان مناسب برای ساخت بلوک های سبک اتوکلاو، سیمان پرتلند است که می تواند مواد دیگر را به هم بچسباند.

پوکه معدنی که در ساخت بلوک سبک استفاده می شود یک نوع خاکستر آتشفشانی است که از دل کوه های آتشفشانی آذربایجان شرقی استخراج می شود. این محصول عایق حرارتی، مقاومت در برابر آتش و جذب صدا را فراهم می کند.

پودر آلومینیوم یک عامل انبساط است. هنگامی که ماده خام با پودر آلومینیوم واکنش می دهد، حباب هوای وارد شده در اثر واکنش بین هیدروکسید کلسیم، آلومینیوم و آب و گاز هیدروژن آزاد می شود.

این ماده که در ساخت بتن گازی یا همان aac بلوک ها استفاده می شود، بسیار خطرناک بود و سرطانزاست و در کشورهای پیشرفته خیلی وقت پیش، استفاده از آن کاملا منسوخ شده است. پس بهتر است اضافه نکنیم.

مراحل ساخت بلوک سبک اتوکلاوشده

مرحله 1: آماده‌سازی مواد اولیه

مرحله اول، شامل مخلوط کردن پوکه معدنی با آب برای تشکیل دوغاب است، سپس به نسبت لازم، مواد اولیه دیگر مانند سیمان، گچ و پودر آلومینیوم مخلوط می شود. این کار در داخل میکسر انجام می پذیرد.

میزان دوز مواد در این فرآیند بسیار مهم است زیرا کیفیت محصول نهایی به این اختلاط درست بستگی دارد. نسبتی که در آن مواد خام قرار است اضافه شود بر اساس محصول نهایی مورد نیاز تعیین می شود.

عموما در بلوک پوکه معدنی، اندازه پوکه معدنی در مخلوط، حدود 2.5 الی 3 برابر مقدار سیمان است. پودر آلومینیوم حدود 0.08٪ از کل مواد خشک در مخلوط و نسبت آب 0.6 – 0.65 است.

هنگامی که مخلوط ملات برای مدت زمان مشخصی در داخل میکسر، ترکیب شد، آماده است تا با استفاده از دستگاه اتوماتیک پیوسینگ، در قالب ها ریخته شود.

مرحله2: قالب ریزی و پخت

بسته به مقدار مخلوط و اندازه بلوک مورد نیاز، قالب ها می توانند تعداد و اندازه های مختلفی داشته باشند. مخلوط در قالب مورد نظر ریخته شده و در دستگاه بلوک زنی و تحت پرس بالا قرار می گیرد. سپس در داخل قفسه های مخصوص، توسط لیفتراک جابجا می شود و به اتاق بخار به مدت 8 ساعت منتقل می شود.

اتوکلاو معمولاً یک لوله فولادی به قطر 3 متر و طول 45 متر است. بخار با فشار بالا به داخل اتوکلاو وارد می شود و معمولاً به فشار 800 کیلو پاسکال تا 1200 کیلو پاسکال و دمای 180 درجه سانتی گراد می رسد.

مرحله 3: انتقال به اتاق گرما و خشک شدن

پس از حدودا 8 ساعت، بلوک سبک اتوکلاو شده به اتاق گرما منتقل می شود تا با آرامش در گرمای مشخص، مرحله ی خشک شدن را سپری کند.

ابعاد بلوک سبک

به طور کلی، اندازه‌های موجود در بازار برای بلوک‌های سبک پوکه به شرح زیر است:

مزایای بلوک سبک اتوکلاو شده

مزایای بلوک سبک اتوکلاو شده

1- هزینه ساختاری کمی را برای سازنده در مراحل بعد در بردارد، به طوریکه فقط صرفه جویی در فولاد تا 15٪ است.

2- دیوارچینی با بلوک اتوکلاوشده به دلیل سطوح مسطح و یکنواخت، به ملات کمتری نیاز دارد.

3- شکستگی و پرتی کمتر از 5% را دارد.

4- ساخت و ساز سریع به دلیل اندازه بزرگ، وزن سبک و چفتی بودن را به همراه دارد.

5- سهولت برش در هر اندازه یا شکل دلخواه را دارا می باشد.

6- اتصالات آسان دارد و همه نوع نصب با ان امکان‌پذیر است.

7- در تمام فصول سال در دسترس است.

8- ذخیره انرژی بالایی دارد، تقریبا کاهش 30 درصدی بار تهویه مطبوع را دارد.

9- سازگار با محیط زیست است. استفاده از مواد معدنی طبیعی غیر سمی، عدم انتشار گازها و مصرف انرژی کمتر، بلوک های سبک پومیس را سازگار با محیط زیست و پایدار می کند.

10- سبک وزن می باشند. بلوک‌های اتوکلاو شده تا 30 درصد سبک‌تر از بلوک های معمولی سیمانی هستند که به کاهش بار مرده ساختمان کمک می‌کند و در نتیجه امکان ساخت ساختمان‌های بلندتر را فراهم می‌کند. به همین خاطر برای ساخت سوله ها عمدتا از این بلوک ها می خرند.

11- عایق حرارتی و انرژی کارآمد بالایی دارند. منافذ پوکه معدنی، عایق حرارتی عالی را برای این بلوک ها فراهم می کنند، بنابراین هزینه های گرمایش و تهویه مطبوع ساختمان را کاهش می دهند.

12- مقاوم در برابر آتش و عایق حرارت هستند. این بلوک ها غیرقابل احتراق و مقاوم در برابر آتش تا دمای 1600 درجه سانتیگراد هستند و می توانند تا 6 ساعت در معرض مستقیم آتش، مقاومت کنند.

13- بلوک سبک اتوکلاو شده، عایق خوبی برای صدا است و تضعیف صدا در حدود 42 دسی بل را ارائه می دهد و تمام صداها و اغتشاشات اصلی را مسدود می کند که آن را برای مدارس، بیمارستان ها، هتل ها، ادارات، خانه های چند خانواده ای و سایر سازه هایی که به عایق صوتی نیاز دارند، ایده آل می کند.

14- کارایی آسانی دارند و یک فرد عادی نیز به راحتی می تواند آنها را بچیند. همچنین انعطاف پذیری بالایی دارند و می توان به راحتی آنها را برش داد، سوراخ کرد، میخ کرد، آسیاب کرد و برای مطابقت با نیازهای فردی شیار کرد.

15- مقاوم در برابر لرزه هستند. بلوک های سبک، وزن سازه را کم و در نتیجه تاثیر زلزله بر ساختمان را کاهش می دهند. طبیعت غیرقابل احتراق پوکه، مزیت مهمی مقاومت برای بلوک در برابر آتش‌سوزی که معمولاً با زلزله همراه است، فراهم می کند.

16- زمان ساخت و ساز را تا 20 درصد کاهش می دهند، وزن سبک‌تر بلوک ها، حمل و نقل و دیوارچینی را آسان تر و سریع تر می کند.

معایب بلوک های سبک اتوکلاو شده

  • قیمت نسبتا بالا
  • دارای تولیدکننده کم
  • انحصاری بودن پوکه معدنی به منطقه خاصی از کشور
  • این بلوک ها عمدتا در آذربایجان شرقی که قطب پوکه معدنی کشور است تولید می گردند، در شهرهای دیگر چون تهران نیز، تولیدکنندگان پوکه را از تبریز تهیه کنند، پس در دسترس بودن آنها کمی سخت‌تر است.

قیمت بلوک سبک اتوکلاو شده

قیمت بلوک اتوکلاو پوکه ای در رنج 9000 تومان تا 15000 تومان می باشد، قیمت بلوک اتوکلاو شده aac نیز در رنج 15000 تومان تا 30 هزارتومان می باشد. در حالت کلی قیمت بلوک اتوکلاو شده پوکه ای ارزانتر از هبلکس است. لیست کامل قیمت بلوک را ببینید.

مدیر سایت

نگار زمانی هستم، دانش‌آموخته ارشد مهندسی فناوری اطلاعات و در زمینه سئو، تولید محتوا و طراحی سایت فعالیت می کنم. ایمیل ارتباط با من: n.zamani96@yahoo.com

نظری ثبت نشده است!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *